Cardano, ook wel bekend als ADA, is een van de vele altcoins. Het is dus een cryptomunt net zoals de bekende Bitcoin, Ripple, Ethereum en nog veel meer. Juist omdat er zoveel cryptomunten zijn snappen we dat je misschien niet meer kunt bijhouden wat elke munt zo speciaal maakt. Daarom helpen we je in dit artikel met het toelichten van Cardano en de huidige Cardano koers.
- Home
- Crypto koers
- Cardano koers
Wat is Cardano?
Zoals eerder is gezegd is Cardano een van de vele altcoins op de markt. Cardano is in 2015 opgericht door Charles Hoskinson. Charles is toevallig ook de oprichter van een andere bekende altcoin namelijk Ethereum.
Zij hebben samen het ontwikkelingsbedrijf IOHK opgericht. Dit bedrijf focust zich op peer-to-peer innovaties met alles omtrent de blockchain. Hiermee willen zij de blockchain toegankelijk maken in verschillende financiële diensten.
Peer-reviewed blockchain
Cardano is de eerste peer-reviewed blockchain ter wereld. Dit betekent dat de munt volledig gebaseerd is op wiskundige formules. Om het zo betrouwbaar mogelijk te houden is de Cardano munt meerdere malen getest door verschillende academici.
Zo heeft de Universiteit van Edinburgh en Tokyo Institute of Technology mee geholpen met het bouwen en testen van deze techniek. Zij hebben deze techniek mogen inzien voordat de rest van de wereld deze mocht zien. Alles zodat er geen fouten meer konden voorkomen.
De twee lagen van Cardano
De Cardano cryptomunt maakt gebruik van twee verschillende lagen. De eerste laag is de Cardano Settle Layer (CSL). Deze Cardano Settle Layer zorgt ervoor dat alle transacties op een vielige manier worden opgeslagen.
Zaken zoals hoeveel altcoins per transactie worden verstuurd worden hier opgeslagen. Het belangrijkste aan de blockchain is namelijk dat alles zo transparant mogelijk moet zijn. Iedereen moet inzicht hebben waar de Cardano munten vandaan komen en waar ze naartoe gaan.
Cardano Control Layer (CCL)
De andere laag die wordt gebruikt in de Cardano techniek is de Cardano Control Layer. Deze wordt gebruikt voor de slimme contracten. Deze worden in deze laag opgeslagen. Deze techniek ken je misschien ook al van Ethereum. De CCL onderscheidt de verschillende blockchain transacties met logica en techniek.
Veiligheid boven alles
De Cardano cryptomunt is bestemd tegen ‘mining’. Dit betekent dat het creëren van deze munt niet door particulieren gebeurt maar vanuit het bedrijf. Aan de hand van de verschillende programmeertalen zoals Haskell en Proof-of-Stake algoritme weten zij dit aardig waar te maken. Het doel van Cardano is uiteindelijk de meest veilige munt op de markt te worden. Denk jij dat dit ze gaat lukken?
De Cardano koers
Als je geïnteresseerd bent in het handelen in crypto wil je natuurlijk graag wat meer weten over de Cardano koers. Cardano heeft net als vele andere altcoins veel klappen gehad in de afgelopen jaren. Dit maakt de Cardano koers echter niet ongeschikt om in te investeren.
Zo heeft de Cardano koers in de eerste jaren een hoge piek gekend, maar is net zoals de Bitcoin bubbel geknapt. Hierdoor was de Cardano koers, net als andere crypto koersen, de afgelopen jaren heel erg stabiel. Echter is de koers nu wel weer aan het stijgen, waardoor de mensen die op tijd hadden ingekocht weer winst aan het maken zijn.
Cardano kopen
Wanneer je meer wilt weten over de Cardano koers kun je bij verschillende crypto brokers terecht. Zij hebben de Cardano koers in euro voor jou beschikbaar. Het kan namelijk zijn dat sommige Amerikaanse brokers de Cardano koers in dollar of andere valuta laten zien. Enkele brokers waar jij de Cardano kunt kopen zijn Anycoin Direct en Kraken.