Na regen komt zonneschijn, dit is in principe de gedachtegang achter buy the dip in een notendop. Buy the dip betekent het kopen van een cryptocurrency nadat de prijs is gedaald. De overtuiging hier is dat de nieuwe lagere prijs als het ware korting is op de coin, de prijs van de munt hoger zou moeten volgens de dip investeerders. Ze geloven dat de munt terug zal veren en in waarde zal gaan stijgen.

Wat is ‘’Buy the dip’’?

Het kopen van de dip betekent dat je probeert om je investeringsaankopen te timen, zodat je coins koopt wanneer ze in prijs zijn gedaald, ervan uitgaande dat ze weer in waarde zullen stijgen.

Als je naar een grafiek kijkt over een langere periode, dan lijkt het alsof de lijnen die omhoog of omlaag bewegen relatief recht zijn. In werkelijkheid zijn de koersen juist erg volatiel. De rechte lijnen omvatten pieken en dalen. Als je in cryptocurrency of in aandelen wilt investeren dan zou het interessanter zijn om tijdens de dalen (dip) te investeren, ten opzichte van de pieken. 

Het kopen van de dip is afhankelijk van het kunnen voorspellen hoe de prijs van een coin in de toekomst zal veranderen. Als je ervan overtuigd bent dat een cryptomunt in waarde zal stijgen, kan het kopen tijdens de dip ervoor zorgen dat je meer winst zal realiseren. 

Hoe werkt de ‘’buy the dip’’ strategie

Alle investeringsstrategiën moeten een vorm van risicomanagement hebben. Bij het kopen van een cryptomunt  tijdens de dip, zullen ervaren investeerders een verkoopprijs vaststellen om potentiële verlies te minimaliseren. Ook worden verkoopprijzen vastgesteld om winst te maximaliseren. 

Voorbeeld: Een willekeurige altcoin daalt van $150 naar $130. Een investeerder besluit om te kopen tijdens de dip, en heeft dus de coin gekocht voor $130. 

Een ervaren investeerder zal ervoor kiezen om zijn verlies te minimaliseren door te verkopen wanneer de coin daalt naar de support level. Als de support leven rond de $120 zit, dan zal de investeerder zijn altcoin verkopen rond deze prijs verkopen, mocht het dalen naar deze prijs.  

Buy the dip in de praktijk

Echter verwacht de investeerder dat de prijs van de altcoin zal gaan stijgen, anders had degene er niet in geïnvesteerd. De investeerder ziet dat de eerstvolgende resistance level rond $160 is. De investeerder zal zijn altcoins dan rond deze prijs verkopen.

In het voorbeeld hierboven is te zien dat de investeerder een coin heeft gekocht tijdens de dip, echter houdt degene er niet lang aan vast. De investeerder zal zijn altcoin weer verkopen wanneer hij denkt dat de coin weer zal gaan dalen. Vervolgens wacht de investeerder af op een volgende dip en het proces zal zich herhalen.

Risico’s van de ‘’buy the dip’’ strategie

Proberen laag te kopen en hoog te verkopen is een moeilijke en riskante manier van investeren, ten opzichte van kopen en vasthouden voor een lange termijn. Als je een ervaren investeerder bent, dan kan je veel geld verdienen met de ‘’buy the dip’’ strategie, maar markttiming blijft lastig en kan er ook toe leiden dat je geld verliest. 

Buying the dip is een risicovolle investeringsstrategie, met name voor beginnende beleggers. Wanneer je nog niet veel kennis en ervaring hebt, dan is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een tijdelijke prijsdaling en een waarschuwingssignaal dat de prijzen op het punt staan veel lager te gaan. 

Zoals alle investeringsstrategieën, is het investeren tijdens de dip geen garantie voor winst. Een cryptovaluta kan om vele redenen dalen. Alleen omdat de prijs goedkoper is dan voorheen, betekent niet noodzakelijk dat de cryptomunt een goede instapmoment vertegenwoordigt.