Je hebt de laatste tijd wel vast vaker van die gekke nieuws artikelen waar ze het over NFT hebben. De artikelen lijken allemaal heel erg overdreven en nep, maar ze zijn dus zeker wel echt. Het gaat namelijk over een nieuwe techniek die de kunstwereld op zijn kop heeft gezet. Wat deze NFT is en hoe het werkt gaan we voor je in dit artikel uitleggen.
- Home
- Cryptocurrency
- Non-Fungible Tokens (NFT), wat zijn het?
Non-Fungible Tokens (NFT)
Deze Non-Fungible Tokens, oftewel NFTs, is wat de kunstwereld zo op zijn kop heeft gezet. De NFT is een digitaal certificaat dat bewijst dat een digitaal bestand van jou is. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een foto, een gifje, video en meer.
Je naam wordt dus eigenlijk als eigenaar opgeschreven in een groot register. Dit werkt dus bijvoorbeeld ook hetzelfde als het kopen van een huis. Hier wordt ook opgesteld wie de eigenaar is en iedereen kan dit ook zien.
Heel simpel gezegd geven deze Non-Fungible tokens aan wie de eigenaar is van het originele object. Als je bijvoorbeeld de NFT van de Mona Lisa hebt ben jij de eigenaar van het schilderij, maar niet alle merchandise.
Hoe werken deze NFT’s?
In het register kun je gegevens vastleggen over het ‘kunstwerk’ dat je wilt kopen, verkopen of beheerd. Aan de hand van deze gegevens kunnen mensen zien wie de eigenaar is en wat zij van de NFT kunnen verwachten.
Deze gegevens kun je dus niet zomaar aanpassen, behalve als er door de eigenaar wordt aangegeven dat het is verkocht. Deze nieuwe eigenaar kan dat dan weer wel. Je hoeft dus in principe het kunstwerk niet gemaakt te hebben, maar wel eigenaar zijn van het kunstwerk.
Wie houdt alles bij?
Zoals eerder gezegd is er een register, maar wie houdt deze eigenlijk bij? Dat is eigenlijk eerder al een beetje verklapt. Dit wordt namelijk gedaan in de blockchain. Ja je weet wel die blockchain ook voor de Bitcoin en altcoins.
In de blockchain kun je zien van wie deze bitcoins en altcoins eerder zijn geweest en wie nu de eigenaar is. Dit werkt dus ook hetzelfde voor de NFT’s. Op dit moment worden de NFT’s in de blockchain van Ethereum bij gehouden. Deze kun je gemakkelijk kopen bij Anycoin Direct!
Geschiedenis van NFT
Deze NFT bestaat eigenlijk al een tijdje. Zo was er vier jaar geleden een soort zoektocht naar verschillende CryptoKitties. Dit waren schattige katjes die je kon verzamelen en laten paren voor nieuwe katjes. Wie de eigenaar was werd dan opgeslagen in de NFT.
Wat is het doel van deze NFT?
Het is misschien allemaal nog niet heel duidelijk wat het nut nu uiteindelijk is van deze NFT’s. Deze Non-Fungible Tokens zijn heel handig om een waarde en een eigenaar te geven aan een digitaal object.
Zo zijn er verschillende voorbeelden die we straks voor je zullen uitleggen waarbij dit is gebeurd. Net zoals historische objecten kunnen nu ook ‘oude’ digitale objecten een waarde hebben.
Risico van NFT
Het risico van deze NFT’s is dat mensen de waarde van deze NFT’s wel moeten waarborgen. In hoeverre houden mensen er rekening mee dat het werk echt van deze eigenaar is? Nu hechten mensen daar veel waarde aan, omdat de hype heel erg groot is. Het is alleen de vraag hoe lang dit nog is.
Banksy en NFTs
Een van de voorbeelden is van een groep uit New York. Zij hadden een kunstwerk van de bekende schilder Banksy gekocht voor $ 95.000. Zij deden dit live in brand steken zodat niemand deze meer had. Later verkochten zij de digitale versie van dit schilderwerk. Dit deden zij met een goede winst. Zo verkochten ze dit voor maar liefst $ 380.000.
NFT-miljonair
Een ander mooi voorbeeld is het schilderij van Beeple. Hij had 5.000 verschillende plaatjes samengesteld in één schilderij. Hij was een van de eerste die het schilderij verkocht via NFT. Zijn schilderwerk is verkocht voor € 60.000.000.
Uiteindelijk is er dus veel mogelijk en raden we je vooral aan om zelf eens te experimenteren met de NFT. Wie weet ben jij een nieuwe NFT-miljonair!