Beleggen in goud wordt vaak gezien als een andere manier van sparen of beleggen. Er wordt gezegd dat het beleggen in aandelen een makkelijkere optie is dan het beleggen in goud. Vaak wordt dit alleen gezegd omdat mensen niet bekend zijn met hoe het investeren in goud in zijn werk gaat.
Dit begrijpen we, want wat ga je nu precies doen? Ga je letterlijk goud kopen, of kan ik ook aandelen kopen in goud? Wanneer je interesse hebt in beleggen in goud, lees dan snel verder.
Waarom beleggen in goud?
Goud wordt ook wel gezien als een opslag voor waarde. Je zou het zo kunnen zien: bij aandelen is het bedrijf afhankelijk van een tegenpartij. Wanneer de tegenpartij meer waard wordt, zakken de aandelen in het bedrijf dat het minder goed doet.
Bij goud beleggen is dit niet zo. Goud is namelijk de enige belegging waar dit niet zo werkt. Als je gaat beleggen in goud, is de waarde van jouw belegging niet afhankelijk van een tegenpartij. Het is namelijk afhankelijk van andere factoren.
Maar hoe werkt dit nou precies?
Eigenlijk is het investeren in goud een van de makkelijkste manieren van investeren. Wanneer de waarde van het goud dat je hebt gekocht is gestegen, kun je het goud weer doorverkopen. Op deze manier maak je snel en makkelijk winst. Althans zo was het vroeger, tegenwoordig werkt het natuurlijk zo niet meer.
Het kost namelijk veel geld om goud veilig op te slaan. Zelf had ik altijd al het idee dat het niet zo makkelijk kon zijn, dus ben ik gaan onderzoeken hoe het investeren in goud werkt. Mijn bevindingen leg ik hieronder verder uit.
In goud beleggen zonder opslag
Door mijn onderzoek kwam ik erachter dat je op een beurs kunt investeren in een bewijs van goud. Je betaalt dan een bepaald bedrag voor het goud en jij bent dan de eigenaar van het goud. Zorgen voor het veilig bewaren van het goud worden je uit de handen genomen.
Het zogenoemde ‘goudbewijs’ is jouw bon om te laten zien dat het goud van jou is. De partij waarbij je het goud koopt zal het voor je bewaren, waardoor jij in kosten kunt besparen. Je hoeft je dus verder ook geen druk te maken over de opslagplek of dat het gestolen gaat worden.
Waarom beleggen in goud en niet in geld?
Geld is een product wat wij zelf maken en dat is goud niet. Goud is een geheel natuurlijk product. Wij mensen kunnen dit product dus niet namaken. Met geld werkt dit anders, om inflatie tegen te gaan wordt er namelijk vaak geld bijgedrukt.
Als je het heel letterlijk bekijkt, zou je dus kunnen stellen dat goud op een gegeven moment op zou raken. In principe zou dit kunnen, maar goud kan wel worden hergebruikt!
Beleggen in een schaars product
Ondanks dat wij mensen goud kunnen recyclen, blijft goud een heel schaars product. Experts denken dat dit ook de reden is dat goud zoveel waard is en zelfs misschien alleen nog maar in waarde zal gaan stijgen.
Laat je echter niet misleiden door alleen de stijgingen van het goud beleggen, want ondanks de hoge stijgingen, dalen ook de waardes van goud wel eens. Investeren in goud is dus zeker ook niet zonder risico’s.
Blijft altijd op de hoogte
In principe werkt beleggen in goud dus hetzelfde als andere aandelen, maar je handelt in een schaars product. Hierdoor kun je sneller rendement verwachten. Maar als de economie in de wereld blijft groeien, zullen de goud beleggingen weer dalen. Lees jezelf dus goed in over goud beleggen voordat je hieraan begint.